Manchego-kaas en Gruyère-kaas

Manchego-kaas en Gruyère-kaas

Kaas is populair in de hele wereld. Dat geldt zeker ook voor Manchego-kaas en Gruyère-kaas. De Manchego kaas is afkomstig van de melk van de Manchega-schapen in La Mancha in Midden-Spanje. Het is een halfvaste kaas die stevig aanvoelt met een zoete, boterachtige, nootachtige smaak die licht zuur is. De kaas wordt vers of licht gerijpt in olijfolie verkocht en heeft een diepgele korst en een romig witte structuur.

Hoe Manchego-kaas wordt gemaakt

De koude melk wordt in verwarmde bestelwagens gegoten en onder roeren toegevoegd. De coagulatie van de schapenmelk produceert een stevige wrongel die wordt gesneden en gescheiden om overtollige wei te verwijderen. Na het uitlekken wordt de gebroken wrongel in vormen gestuwd. Het wordt vervolgens gedrenkt in pekel, een mengsel van water en zout, gerijpt en geborsteld in olijfolie, waardoor vocht en smaak worden vastgehouden. Verse Manchego wordt minimaal twee weken gerijpt, terwijl sommigen meer dan een jaar rijpen.

Maakt gebruik van Manchego

Er zijn verschillende toepassingen van Manchego. Het kan op een kaasplank worden geserveerd, samen met andere Spaanse kazen met verschillende texturen en leeftijden, zoals Torta del la Serena en Mahon, of met honing en walnoten. Manchego past vooral goed bij rode wijnen met een goede zuurgraad of bij een vrij zoete sherry.

Gruyère Kaas

De Gruyere kaas is een stevige gele Zwitserse kaas die zijn oorsprong vindt in de kantons Fribourg, Zwitserland en is een van de meest populaire kazen ter wereld. Het wordt gemaakt van volle koemelk, gedurende zes maanden of langer gerijpt, en is een geweldige tafelkaas (kaas die in plakjes kan worden gegeten). Het wordt gebruikt om de fondue en bepaalde Franse gerechten te maken; met name de cordon bleu en quiche. Voordelen van deze kaas zijn: een goede bron van vitamine K2 AMD Calcium, zeer rijk aan eiwitten, levert omega-3 vetzuren en probiotica. Toepassingen zijn: bakken, soep, kaasplateau en nog veel meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *